Extra D-vitamin i mjölken – en fullträff för hälsan!
-
Av: Ann-Louise
-
2023-09-20
Arla dubblar mängden D-vitamin i mjölken!
Vi alla har druckit ett glas mjölk eller haft en skål yoghurt med flingor men inte många känner till att i Sverige så tillsätts D-vitamin i dem flesta mejeriprodukterna såsom mjölk och yoghurt. Fortsatt trevlig läsning så tar vi reda på mer!
D-vitamin: Varför Är Det Så Viktigt?
D-vitamin, även känt som ”solens vitamin,” är en nyckelkomponent för att främja benstyrka, immunsystemets funktion och allmän hälsa. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, vilka är avgörande för ben- och tandhälsa hos barn. Dessutom stärker D-vitamin immunsystemet och hjälper till att förebygga sjukdomar.
Vi alla har druckit ett glas mjölk eller haft en skål yoghurt med flingor men inte många känner till att i Sverige så tillsätts D-vitamin i dem flesta mejeriprodukterna.
D-vitaminbrist i Sverige:
I Sverige är våra vintermånader mörka och solen syns knappt under flera månader. Detta begränsar kroppens förmåga att producera D-vitamin naturligt genom solens strålar. Som ett resultat har D-vitaminbrist blivit vanligt, särskilt hos barn och ett mycket stort problem. D-vitaminbrist kan leda till problem som koncentrationssvårigheter, extrem trötthet, benskörhet och regelbundna förkylningar, något som vi som föräldrar naturligtvis vill undvika.
D-vitamin i Mejeriprodukter:
För att hjälpa till att kompensera för bristen på solsken i Sverige, har många mejeri producenter såsom Arla och Skånemejerier valt att tillsätta D-vitamin i sina produkter. När ditt barn njuter av en skål med yoghurt eller dricker ett glas mjölk till maten så får de inte bara njuta av den goda smaken utan också en dos D-vitamin som är avgörande för deras välmående.
Varför tillsätter vi D-vitamin i mejeri här i Sverige? Svaret är enkelt: för att säkerställa att våra barn får den D-vitamin de behöver för att bygga starka ben, ha ett hälsosamt immunsystem och blomstra. Många föräldrar har valt att komplettera med våra produkter för optimala resultat. Det är ett litet men mycket viktigt steg som kan ha en stor inverkan på ditt barns hälsa och framtid.
Varför tillsätter vi D-vitamin i mejeri här i Sverige? Svaret är enkelt: för att säkerställa att våra barn får den D-vitamin de behöver för att bygga starka ben, ha ett hälsosamt immunförsvar och helt enkelt må bra. Många föräldrar har valt att komplettera med våra produkter och uppnått mycket goda resultat.
För att säkerställa att ditt barn får rätt mängd D-vitamin så är den rekommenderade dosen för spädbarn 1000 IU/dag och 1000 IU/dag per 11kg kroppsvikt för barn. För fullt friska vuxna är den rekommenderade dosen 5000 IU/dag.
Så fortsätt att inkludera mejeriprodukter i ditt barns kost och komplettera med vårt D-vitamintillskott och känn med gott samvete att du ger dem en sund start på livet.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/vitaminer/d-vitamin/
https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/vilka-produkter-berikar-arla-med-d-vitamin/
https://www.atl.nu/skansk-d-vitaminmjolk-till-danmark
https://svenska.yle.fi/a/7-1125419
Leave a comment